Je kunt ons eenvoudig bereiken via

+31 (0)85-1300743

Of gebruik het contactformulier

Hoe lang moet mijn video zijn?

Een vraag die we vaak krijgen is: “Hoe lang moet mijn video zijn?” We kunnen ons goed voorstellen dat dat een vraag is die bij veel mensen speelt. Je denkt namelijk in een spagaat te komen van aan de ene kant het volledig vertellen van je boodschap en aan de andere kant het aan je binden van je klant. Omdat de meeste video’s tegenwoordig online bekeken worden, kunnen we dat precies opmaken uit de statistieken, dus dat leggen we graag aan je uit.

Op zich zijn er twee antwoorden te geven op de vraag: Hoe lang moet mijn video zijn? Een veelgehoorde kreet is: Zo kort mogelijk. Wij vinden dat eigenlijk niet een terecht antwoord. Ons eerlijke antwoord is: Dat hangt er vanaf. Het hangt af van wat je wil vertellen, voor welke doelgroep je video is en via welk medium je jouw video wil verspreiden. Ons advies zal altijd zijn dat jouw video zo lang moet zijn als hij interessant genoeg is om te bekijken. Maar daarvoor moet je ook rekening houden met de doelgroep en het medium. Een jonge doelgroep die vooral op Snapchat of Instagram video kijkt, kijkt kort. Dus daar geldt inderdaad: korter is beter. Maar ja, dan zijn er ook nog mensen die gericht op zoek zijn naar informatie over jouw product of dienst. Moet de video dan óók zo kort mogelijk zijn? Wij vinden van niet.

Spanningsboog

Een belangrijk aspect om mee rekening te houden is de spanningsboog van “de consument” voor het opnemen van informatie. Van alle kanten worden we bestookt met tekst, beeld en geluid. Van nieuwsberichten, facebookfeed, branded content, banners of radioreclame. Video is daar tegenwoordig ook een groot onderdeel van. Al deze media hebben ervoor gezorgd dat wij steeds selectiever zijn in het opslaan en verwerken van de informatie. Snelle vraag: Weet jij nog welke radiocommercial als laatste vóór het nieuws zat? Door het enorme aanbod van content en informatie maken we sneller de keuze om te stoppen met het opnemen van de informatie wanneer we het niet interessant genoeg meer is. Zo werkt het ook met (online) video.

Hoe zorg ik ervoor dat mijn video bekeken wordt?

Video is een geweldig medium om je consument te bereiken, maar alleen als deze ze wil bekijken. Facebook is vorig jaar gestart met het automatisch afspelen van video in je tijdlijn. Zowel op je desktop als op je mobiele apparaat zie je dat video’s beginnen met afspelen zodra ze in je scherm verschijnen, voorlopig nog zonder geluid, maar Facebook heeft al aangegeven dat in 2016 en 2017 deze functie wordt doorontwikkeld en uitgebreid. Maar naast Facebook is er ook nog Instagram, Twitter en nog veel meer media waarop jouw video gezien zou kunnen worden. En niet alle platformen geven je de kans op automatisch afspelen. Hoe zorg je er dan toch voor dat je publiek of je doelgroep je video bekijkt?

De incentive om op PLAY te drukken valt samen met twee onderdelen: De lengte van je video en de thumbnail van je video, dus het plaatje wat ze zien voordat ze op PLAY klikken. Hierover zal ik in een later stadium schrijven, voor dit bericht houd ga ik even dieper in op de lengte van de video. Los dit op door AUTOPLAY!

videostatistieken

In bovenstaand diagram kan je zien wat het verband is tussen de lengte van een video en het aantal keren dat de video is bekeken. Ze ziet dus dat video’s van minder dan 30 seconden het vaakst worden bekeken, gevolgd door video’s van tussen de 3o seconden en 1 minuut. Hoe langer de video, hoe minder vaak deze bekeken wordt.

Opvallend? Niet echt, maar wat betekent dit voor jouw video? Dat hangt af van het doel en de vorm van je video. Grofweg genomen zijn er drie verschillende soorten video’s: infovideo’s (tutorials en productreviews), launch of crowdfundingvideo’s en videotestimonials.

Statistieken over verschillende video

In bovenstaande grafiek zie je dat hoe langer je video is, hoe minder vaak deze tot het einde wordt bekeken. Je ziet dat de kortste video’s (de bovenste groene lijn) het vaakst uitgekeken wordt en je ziet dat de langste video’s het minst vaak helemaal uitgekeken worden. Wat verder opvalt is dat na zo’n 10% van een video heel veel kijkers afhaken, behalve bij de korte video’s! Ook zie je bij bijna alle video’s dat kijkers op het einde afhaken. De schijn bedriegt hier een beetje. Het is niet zo dat de inhoud niet uitgekeken wordt! Aan het einde zit vaan een opmaat naar een volgende video of een call to action voor likes of abonneren. Dat is het moment dat veel kijkers afhaken.

Infovideo

Wanneer je jouw product of dienst lanceert, dan wil je laten zien hoe het werkt en wat het doet. Daarvoor kan je een tutorial of videoreview laten maken. Uit gegevens blijkt dat je video niet langer zou moeten duren dan 90 seconden. Anderhalve minuut dus. Houd het daarom simpel en overzichtelijk.

Launchvideo

Wanneer je met een idee rondloopt of een product de markt in wil schieten heb je hoogstwaarschijnlijk financiering nodig. Banken zijn niet meer zo happig op het verlenen van kredieten waardoor crowdfunding de laatste jaren enorm is gegroeid. Je ziet dat bijna bij iedere funding een video is gemaakt. Hiermee creëer je credibility en kan je je idee of product ontzettend goed uitleggen en laten zien. De ideale lengte van deze video is ongeveer 2,5 minuut. Het geeft je genoeg ruimte om je verhaal te vertellen, je propositie te doen en het product te laten zien.

Testimonials, boodschappen en interviews

Videotestimonials werken ontzettend goed om je geloofwaardigheid te vergroten, je beste klanten worden zo je beste verkoper. Je kunt video ook gebruiken om een boodschap aan je personeel of medewerkers te vertellen of complexe materie begrijpelijk te maken in een interviewsetting. Dit zijn over het algemeen niet de video’s die een heel groot bereik creëren, maar juist een heel specifieke doelgroep targetten. De kijkers van deze video zijn al met een doel op je site of op je facebookpagina beland en bekijken je video dan ook al op uitnodiging (via mail campagne bijvoorbeeld) In principe maakt het hierbij niet uit hoe lang je video is, omdat de verwachte kijker bij voorbaat al geboeid is. Maar ook hier geldt: hoe korter hoe beter. Je kijkt zelf toch ook niet met plezier minutenlang naar een talking head?

bron: frankwatching en thenextweb

No Comments

Post a Comment

Call Now ButtonBEL DIRECT