Je kunt ons eenvoudig bereiken via

+31 (0)85-1300743

Of gebruik het contactformulier

10 tips voor slim hergebruiken van video

Dikke kans dat je binnen jouw organisatie wel eens (of misschien zelfs met enige regelmaat) oude artikelen herschrijft, fragmenten uit artikelen hergebruikt en dat je bestaande foto’s opnieuw inzetten voor andere content. Of dit nu voor online, social media, brochures of nieuwsbrief is. Het maakt niet uit. Waarom zou je dan voor video niet hergebruiken?

Kan dat dan?

Bijna iedereen zal gevoelsmatig zeggen dat dat niet kan. Allereerst omdat video zo ontzettend veel informatie bevat in één groot bestand. Je hebt bewegend beeld, je hoort muziek, er zitten titels in. Dat zal dus wel ontzettend ingewikkeld zijn om er stukjes uit te halen.

Nou, met een beetje slim plannen en een grondige manier van archiveren is het hergebruiken van video best eenvoudig! Je zal het misschien niet geloven maar er zijn tientallen manieren voor het hergebruiken van video. Een video kan uiteindelijk op talloze nieuwe manieren worden gebruikt.

Waarom zou je video’s hergebruiken?

 • Er zijn een aantal redenen voor het hergebruiken van video:
 • Betere doelgroep targetting
 • Bredere distributie
 • Verbetering van SEO scores
 • Veeeeel meer views
 • Actualiseren oudere video’s
 • En misschien wel het allerbelangrijkste, je bespaart op je uitgaven!

Hoe doe je dat dan?

Zoals met veel klussen is het begin het rottigste. Zo ook hier. Om jezelf een goede inschatting te geven van je bestaande content is het van groot belang dat je je video’s gaat transcriberen. Het klinkt flauw, maar zet een stagiair op dit werkje en laat hem of haar letterlijk alles opschrijven wat er in de video wordt verteld. Zorg er ook voor dat dit in hoofdstukjes met tijdcode gebeurt, op deze manier kan je op redelijk eenvoudige wijze inhoud terugvinden in je video’s. Bovendien kan je deze transcripties gebruiken als ondertiteling voor je video’s. Handig, voor als je video’s worden bekeken zonder geluid.

Daarnaast, als je je video uploadt naar YouTube, kun je het transcript toevoegen aan het videobestand waardoor de video kan worden gevonden als de zoektermen in de tekst staan. Boem SEO! Heb je niemand om de transcripties te maken? Huur dan een bureau in voor het uitschrijven van je video. Laat dat bij voorkeur door een lokaal bedrijf doen, maar je kunt hiervoor ook terecht bij SpeechPad.com. Dat kost je vanaf drie dollar per minuut.

Split je video’s in korte clipjes

Hoe je doelgroep reageert op je video’s is mede afhankelijk van waar ze bekeken worden. Om je publiek betrokken te houden is het belangrijk om je video’s aan te passen aan het platform/medium waarop het gepubliceerd wordt. Of het nu jouw eigen homepage is, Twitter, Facebook, Instagram, narrowcasting of eender welk medium.

Als je het goed doet, dat houdt in dat je video’s interessant genoeg zijn en je de route van doorklikken goed inricht, zul je zien dat ze vanuit Facebook of Twitter doorklikken naar je YouTube-kanaal of je website. Zei iemand daar Funnel?

Het is vanaf nu dus belangrijk dat je rekening houdt met de inzetbaarheid van je videocontent. Maak daarom afspraken met het bureau dat voor jou de video’s maakt en over het bewaren en archiveren van projecten en media. Wij helpen je daar graag mee.

Tien manieren voor het hergebruiken van video

Nu het vervelendste werk achter de rug is en je je video’s hebt gesplitst in korte clipjes kun je deze gebruiken in je andere content. Voeg de clipjes toe aan nieuwsberichten, blogpagina’s en social media uitingen die je normaal gesproken alleen met tekst en plaatje zou doen.

Daarom hieronder twee handen vol met slimme ideetjes voor het hergebruik van je video’s:

 • Gebruik de tekst van je explainervideo (uitleg video) en verwerk deze tot een ‘Hoe-werkt-het pagina’ die je hebt onderverdeeld in stapjes. Bij ieder stapje kun je nu naast een geschreven uitleg, ook dát specifieke stukje video laten zien!
 • Testimonials, nog beter testimonialvideo’s, zijn zó belangrijk voor je geloofwaardigheid. Als je veel van deze testimonialvideo’s hebt kun je ze samenvoegen per onderwerp. Hoe lekker is het als je meerdere klanten iets laat vertellen over die ene dienst van jou, en dat je dat ook voor je andere diensten kunt doen!?
 • Als je een corporate video hebt kun je stukjes hiervan gebruiken om de nadruk te leggen op specifieke onderdelen van je kantoor of een soort Behind-the-scenesclip laten zien die je bedrijfscultuur weerspiegelt.
 • Als je how-tovideo’s of e-learningvideo’s hebt kan je die wellicht goed hergebruiken als podcast. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om naast de video alleen de audiotrack te uploaden naar iTunes.
 • Webinars! Als je organisatie zo nu en dan webinars organiseert kan je een flinke stap maken door naast webcam en powerpoint ook je video’s in te zetten.
 • Hergebruik je videotranscripts tot blogcontent, social content en nieuwsbrief. Herschrijf je transcript tot een aantrekkelijke tekst, gebruik de video’s als extra dimensie.
 • Gebruik een snippet uit de tekst en een clipje als leadgenerator naar je site of blog. Plaats en promoot een stukje tekst met een clipje op Social Media als LinkedIn of Facebook met een link naar de uitgebreide post op je site.
 • Grote kans dat je directie of bestuur een bijzonder inspirerende quote heeft in jullie corporate video. Die quote kan je uitstekend gebruiken op de ‘Over ons’- of ‘Ons verhaal’ pagina van je corporate website.
 • Stel dat je een video op de plank hebt liggen die in interviewstijl is gedraaid. Deze video kun je dan weer opdelen in korte clipjes en gebruiken als basis van een FAQ pagina.
 • Ondertiteling is het nieuwe voice-over. Niets zo irritant als mensen om je heen die luidruchtige video’s kijken, die je ongewild moet meeluisteren. Gebruik je transcript om een ondertiteling te maken zodat je video óók zonder geluid zijn boodschap kan overbrengen! Handig voor mensen die slechthorend zijn, maar zeker ook voor mensen die video zonder geluid willen kijken.
 • Een achterhaalde video hoef je niet weg te gooien. Je kunt deze, met wellicht wat kleine aanpassingen, nog steeds gebruiken. Bijvoorbeeld zonder geluid, in de achtergrond op een intern narrowcastingkanaal. Op die manier werk je ook aan je branding binnen je eigen organisatie.

Goed gezien, niet tien maar liefst elf goede tips om je video’s slim te hergebruiken!

Je ziet het: video is een geweldig medium om te hergebruiken. Ga dus aan de slag met het uitschrijven je van je video’s en ga hergebruiken alsof het een lieve lust is! Verbeter je SEO scores, target je doelgroep beter en vergroot je bereik!

Heb jij andere tips voor het hergebruiken van video, laat die dan achter in een reactie.

No Comments

Post a Comment

Call Now ButtonBEL DIRECT