Zoals je misschien weet bepaalt je kledingkeuze of hoe je er uitziet vaak hoe erover je gesproken wordt. Neem nou Matthijs van Nieuwkerk, die begint het nieuwe seizoen met blond haar, Twitter raakt er niet over uitgediscussieerd. Als Dionne Stax een te uitdagende blouse aanheeft dan ontploft Facebook.

Als het doel van je video is om je doelgroep te bereiken en betrokken te krijgen dan kan je kledingkeuze daarbij helpen! Als je je goed voelt en er goed uitziet voor de camera dan zal je publiek zich beter kunnen focussen op je boodschap en niet afgeleid raken van je gekreukte shirt.

Onze styliste gaf ons een superhandige tips die je kunt gebruiken om er op je best uit te zien voor de camera. Wanneer je voor het eerst voor de camera moet staan kan je je behoorlijk opgelaten voelen. Daar schreven we al eerder over. Maar áls je dan voor de camera staat en je deze tips in acht neemt, zie je er zéker weten geweldig uit. Maar onthoud: zorg ervoor dat je je lekker voelt in wat je draagt! Want als je je opgelaten voelt straalt dat af op je presentatie. Dat moet je niet willen.

 

Kleur voor video

Iedereen heeft wel een kleur die het best bij je past. De een voelt zich lekker in blauw en de ander zweert bij rode kleuren. Maar er is ook een heel palet aan kleuren die het bijzonder goed doet op video: donkerrood, smaragdgroen en donkerblauw zijn kleuren met hoge saturatie wat ervoor zorgt dat ze niet teveel afsteken van neutrale achtergronden, plús ze combineren goed met de meeste verschillende huidskleuren

Kom als man dus niet in een colbert met smalle streepjes, ruitjes, kleine stipjes en andere fijne patroontjes. Het beeld gaat er heel raar van bewegen en draaien en tollen. Draag als vrouw ook geen pastelkleuren. Die staan superleuk bij baby’s, maar op video wordt het dof en mat en tam.

Wees voorzichtig met zwart

Veel mensen voelen zich lekker en veilig in zwart. Als je zwart draagt ben je onopvallend aanwezig en je denkt ongetwijfeld ook dat zwart een beetje slank afkleedt. Wat zwart echter ook doet is dat het de schaduwen op je gezicht versterkt. Heb je wallen onder je ogen, dan lijkt het op video alsof je twee weken niet hebt geslapen. Dus tenzij je met een professionele grimeur werkt die met make-up wonderen kan verrichten: wees voorzichtig met zwart!

Als je er toch op staat om donkere kleding te dragen voor de lens, kies dan voor navy of donkerblauw. Maar bedenk goed: donkere kleding kan voor donkere schaduwen zorgen op je gezicht waardoor je er ouder uitziet.

Wees in je kledingkeuze terughoudend met schreeuwerige prints en logo’s. Die leiden ontzettend af. Kijk maar eens naar onderstaande foto. Je merkt aan de linker foto dat je aandacht wordt verdeeld tussen de laptop en het T-shirt met de groene print. Aan de rechterkant wordt je aandacht alleen getrokken naar de laptop.

Kies eenvoudige en moderne stoffen


Glans, lovertjes, spiegeltjes, glimmertjes doen het ook niet zo goed als je helemaal bent uitgelicht voor de camera. Kies bij je kledingkeuze dus voor eenvoudige stoffen. Daarnaast is effen nooit uit de mode. Zie je het al voor je dat je over vijf jaar die ene video terugkijkt waar je dat ene shirt draagt en waarvan je nu denkt (dat ik dát droeg!!!) Je schaamt je per ommegaande. Voor eenvoudige effen kleding kiezen zorgt er ook voor dat je video de tand des tijds beter doorstaat. Streepjes, ruitjes. Brrrr. Nooit doen zoals we al aangaven.

Pas je kledingkeuze aan op de achtergrond

Gebruik je een donkergrijze of andere donkere achtergrond, draag dan geen donkere kleding. Andersom ook: gebruik je een witte achtergrond, draag dan geen witte kleding! Draag kleding die ervoor zorgt dat je eruit springt.

 

 

Je bent echt niet de enige die het spannend vindt om op camera te komen. Maar er is geen enkele reden om jezelf helemaal op te vreten van de spanning. Wees je dus bewust van je kledingkeuze en -kleuren. Hierdoor straal je zelfverzekerdheid en vertrouwen uit om je boodschap over te brengen.

Onthoud deze tips voor de volgende keer en je zal het verschil écht voelen!

Bovendien zullen wij er alles aan doen om de spanning bij je weg te nemen, waardoor er weinig meer mis kan gaan wanneer wij je op video zetten. Die zekerheid geven we je op voorhand.

bron: wistia.com