Het is nogal wat als je voor het eerst voor de camera moet staan voor een interview of een presentatie. We weten uit ervaring dat je er slapeloze nachten van kan hebben en dat de moed je in de schoenen kan zakken als je uiteindelijk voor dat ding staat.
Lampen, microfoon, make-up, allemaal collega’s of je leidinggevende achter de camera die allemaal naar jou kijken. Probeer dan maar eens kalm en rustig te blijven. Lees hier tien tips die je helpen om je eerste keer voor de camera tot een succes te maken.

Enkele jaren geleden maakten we een televisieprogramma over gezonder leven. Aan dat programma was een bekende gewichtsconsulent verbonden die de rol van presentator kreeg toegewezen. Als bekende dieetgoeroe was ze gewend om presentaties te geven voor zowel kleine als grote groepen mensen maar presenteren voor de camera is écht een andere tak van sport. Dat werd al snel duidelijk. Want waar ze tijdens haar evenementen de teksten er zo liet uitrollen mislukte het voor de camera keer op keer op keer… Terwijl het precies dezelfde teksten en adviezen waren die ze altijd gebruikte. Ook adviesgesprekken met de deelnemers aan het programma mislukten telkens weer.

Voorbereiding

Tegenwoordig proberen we iedereen goed voor te bereiden door middel van een korte sessie waarin we iedereen de volgende tien tips mee te geven. We hopen dat ook jij je voordeel er mee kunt doen.

1: Neem jezelf niet te serieus

Laat één ding duidelijk zijn: op enig moment, en het zullen er vele zijn, zal je het verprutsen! Je vergeet je tekst, je verspreekt jezelf of je haalt van alles door elkaar. En doordat je zo bewust bent van jezelf voor de camera voelt dat alsof je de grootste fouten van je leven maakt. Geloof ons: dat is niet zo! Het maakt ook niet uit dat je je verspreekt of dat je je tekst vergeet. Grote kans dat je niet live wordt uitgezonden dus de camera is geduldig. We proberen het gewoon opnieuw, net zolang totdat het er goed op staat.
Vergeet niet: ook mensen die niet voor het eerst voor de camera staan verprutsen het wel eens. Professionele acteurs en presentators hebben talloze takes nodig om hun teksten goed te presenteren. Haal diep adem en probeer het opnieuw.

2: Neem de vraag mee in je antwoord.

Na de filmopnames worden de beelden gemonteerd tot een eindproduct. Meestal betekent dat wanneer er een vraaggesprekje voor de camera is geweest, de vragen worden weggeknipt zodat alleen jouw quotes overblijven. Dat houdt ook in dat je de vraagstelling in je antwoord moet meenemen om ervoor te zorgen dat het allemaal logisch en begrijpelijk wordt..

Als de vraag bijvoorbeeld is: “Waarom is jouw bedrijf zo leuk om bij te werken?”

Geef dan niet als antwoord: “…Omdat we een echte bijdrage aan een betere wereld leveren

Maar zeg dan: “Ons bedrijf is ontzettend leuk voor om te werken omdat we een echte bijdrage aan een betere wereld leveren.

3: Weet wat je boodschap is, maar leer je antwoorden niet uit je hoofd.

Een goede voorbereiding is het halve werk. Dat geldt ook voor jou als je voor het eerst voor de camera staat. Je boodschap is ontzettend belangrijk maar ook hoe je overkomt en hoe je de boodschap brengt. Over-voorbereiding ligt daarom ontzettend op de loer en dat is een hele grote valkuil. Ons dringende advies is: Schrijf nooit je verhaal vooraf helemaal uit en probeer het niet uit je hoofd te leren.

Dat. Werkt. Niet.

Echt niet!

Want dit gaat er dan gebeuren: Je begint met je verhaal en op het allereerste moment dat je je verspreekt val je stil en ben je het spoor bijster. Mocht het je op enig manier toch zijn gelukt om je hele verhaal uit je hoofd te leren en op te lepelen, dan verzeker ik je dat je gehaast en onoprecht en ongeloofwaardig bent overgekomen.
Wat je wél moet doen is het formuleren van je kernboodschap en met die kernboodschap in je achterhoofd antwoord geven op de vragen die je gesteld worden. Je wéét namelijk waarover het gaat en waarover je mag vertellen. Anders zou je niet voor onze lens staan.

Met andere woorden: wees jezelf!

4: Houd oogcontact met je gesprekspartner.

Bij een vraaggesprek voor de camera staan er allerlei mensen om je heen. Een regisseur, een cameraman, misschien een geluidsman en een lichtman, je baas, iemand van de marketingafdeling, ga zo maar door. Je zal je snel afgeleid voelen en visuele bevestiging zoeken bij iedereen die om je heen staat. Wanneer je voor de camera staat en je hoeft de kijker niet direct toe te spreken (dus in de lens te kijken), houd dan altijd oogcontact met degene met wie je een gesprek hebt.

5: Wees niet te happig en te snel met antwoorden.

Als je door de interviewer een vraag voorgeschoteld hebt gekregen, spring er dan niet bovenop met je antwoord maar neem een paar tellen de tijd om je antwoord te formuleren. Dat voelt in het begin heel erg onnatuurlijk en onwennig; je bent per slot van rekening met iemand in gesprek. Maar als je twee of drie tellen de tijd neemt zal je zien dat je antwoord korter, concreter en dus beter is dan wanneer je tijdens je antwoord nog zinnen aan het formuleren bent in je hoofd. Je bent dan begonnen met praten en je hebt de neiging om maar te blijven doorpraten, zónder dat je een helder antwoord hebt gegeven op de vraag. Daarnaast maak je het ons in de montage een stuk makkelijker doordat we niet op de sample of frame nauwkeurig hoeven te knippen!

6: Neem de tijd. Ook tijdens je antwoord.

De druk om maar te blijven praten is voor de camera enorm groot. Je denkt: “als ik maar blijf praten valt er tenminste geen ongemakkelijke stilte.” Het gekke is dat we dat gevoel ion onze dagelijkse gesprekken met andere helemaal niet hebben. Dan nemen we -ook middenin een antwoord- wél de tijd om na te denken en nieuwe zinnen te formuleren. Probeer het gesprekje vóór de camera net zo te benaderen als een alledaagse chit-chat. Je weet écht wel waarover het gaat, maar neem de tijd om je boodschap over te brengen. Door weloverwogen pauzes in te lassen bepaal jij het ritme van het gesprek en zorg je er tegelijkertijd voor dat je rustig en kalm (en dus niet nerveus en gehaast overkomt op de film.

7: Je kledingkeuze is belangrijk.

Tja, dit is een lastige. Vooral voor de dames. Als je voor de camera staat zijn er wat betreft kleding een paar do’s en een aantal heel belangrijke dont’s. Kleur doet het heel goed. Vooral primaire kleuren laten je van het beeld spatten! Kleurgebruik geven je ook identiteit. Een CEO zal niet snel in fel rood of helder blauwe kleding verschijnen en de receptioniste zal niet regelmatig donkerblauwe krijtstreep dragen. Denk dus aan wie je bent en welke identiteit je wil uitstralen. Denk ook aan het feit dat je zeer waarschijnlijk een zendermicrofoon krijgt opgespeld. Het aanbrengen van zo’n microfoon gaat op een colbert of overhemd een stuk eenvoudiger dan op een t-shirt of een sweater. Hier een paar onverbiddelijke DONT’s

  1. Smalle streepjes, stipjes, circeltjes, ruitjes. Deze veroorzaken heel vervelende vertekeningen op het beeld: moiré.
  2. Kleingeld in je zakken, rinkelende armbanden, kettingen, oorbellen of andere rinkelende dingen. De microfoon is onverbiddelijk en zal alles registreren.
  3. Bling bling. Denk eraan dat je onder ten minste drie felle lampen komen te staan en alles wat glimt en blinkt zal die lampen reflecteren. Met een kleedje vol glimmertjes of lovertjes zal je eruit komen te zien als een fonkelende kerstboom.

Maar: draag wel iets waar je je plezierig en lekker in voelt.

8: Wees je ervan bewust hoe je eruit ziet.

Als je voor het eerst voor de camera komt, ga dan vooraf bijvoorbeeld naar de kapper of barbier voor een strakke coupe of scheerbeurt. Kijk voordat je de set op stapt eerst in de spiegel en check je voorkomen. Als je vindt dat je er goed uitziet zal je je ook zelfverzekerder voelen en dat zal je overbrengen in beeld.

9: Lichaamstaal

Wees je ervan bewust dat de camera alles uitvergroot. Als jij je ongemakkelijk voelt zal dat op beeld dubbel zo erg lijken maar als je je goed voelt, zal je op beeld ook vol zelfvertrouwen overkomen. Dus glimlach, sta rechtop en ontspannen op je plek. Gebruik je armen als je dat wil en wees expressief. Probeer echter zenuwtikken te vermijden, niet telkens kriebelen aan je hals, oor of neus en ga niet nerveus heen en weer bewegen.

10: Have fun!

Het is ongelooflijk maar waar: voor de camera staan is leuk! Je bent niet voor niets uitgekozen om voor de camera te staan dus je bent ergens goed in. Je bent leuk, aardig en supercool. En als je voor het eerst voor de camera staat is dat een suppertoffe kans! De regisseur, cameraman en de rest van de crew zijn ook toffe gasten en samen met jou gaan ze ervoor zorgen dat het een moment wordt die je nooit meer zal vergeten!