Een goed evenement verdient een goede evenement videomarketing campagne. Dus goede videocontent!

Als je een evenement organiseert wil je drie dingen: dat er veel bezoek komt, dat je publiek tevreden en betrokken is en dat erover wordt gepraat; zowel vooraf als na afloop. We geven je hier wat tips om je evenement op de rader van je publiek te krijgen, je meer publiek krijgt én hoe je je publiek langdurig betrokken houdt.

VOORAF

Teaser video’s

Je evenement begint natuurlijk al ver voor de uiteindelijke datum. Je bent druk bezig met het onderwerp, programma, de sprekers of artiesten, design en stijl, uitnodigingen en nog tientallen andere zaken. Eén van die zaken moet een teaser video, of liever meerdere video’s zijn. Teaser video’s zijn een geweldige manier om mensen enthousiast te krijgen voor je evenement, congres of feest. Een teaser video moet kort, grappig of mysterieus zijn en het moet behoorlijk wat te raden over laten. Een tipje van de sluier dus! Het doel van een teaservideo is om nieuwsgierigheid te prikkelen en mensen over te halen op een later moment terug te komen om meer te weten te komen. Zoals onderstaande teaservideo:

Speaker Intros

Als je een evenement organiseert met keynote sprekers of met hele interessante presentaties en presentatoren, ga dan op zoek naar videocontent van eerdere toespraken en speeches.  Maak hier promo’s van en deel deze video’s in je uitnodigingen, op je programma en via je social media kanalen. Het vooraf delen van deze video helpt je publiek om inzichtelijk te krijgen welke waarde jouw sprekers inbrengen.

Oude aftermovie

Als je een soortgelijk evenement al eerder hebt georganiseerd en je hebt daar al een leuke, aantrekkelijke video van laten maken: zet deze opnieuw in  voor je aankomende evenement. Op die manier geef je je publiek alvast een kijkje in wat voor een ontzettend leuk en goed evenement jij nu weer organiseert!

Tip: Het moment om te beginnen met de distributie van je teaservideo’s, de speaker intro en de aftermovie van het vorige evenement is ongeveer zes tot acht weken voor je evenement. Plaats de video’s niet alleen op je Facebookpagina, je Facebook event, je andere social media kanalen en je website, maar stuur ze ook zeker rechtstreeks aan je doelgroep in een gepersonaliseerde e-mail of nieuwsbrief.

Tijdens het evenement

Tijdens het evenement krijg je uitgelezen kansen om allerlei soorten video vast te leggen die je weer voor heel veel verschillende doelen kunt gebruiken. Vanzelfsprekend geldt hier dat je beter teveel dan te weinig footage kunt hebben. Hoe meer footage je van je evenement kunt vastleggen, hoe creatiever je die footage kunt bewerken en verspreiden op de vele verschillende platforms. Zie hieronder wat voorbeelden.

Aftermovie

Een goede aftermovie kent twee heel belangrijke kenmerken. Allereerst verlengt het de leuke ervaring van je bezoeker, hij herbeleeft het evenement als hij de video terugkijkt. Ten tweede dient het als ideale opmaat voor je volgende evenement! Het is dus een heel belangrijk middel om meer bezoekers te genereren. Wat belangrijk is om te laten zien is dat je je onderscheidt van de rest, laat zien wat jouw evenement uniek maakt: je unieke programma, je sprekers, de fantastische productlancering… Vergeet niet om soundbites van je publiek te laten zien.

Tip: Een vuistregel is om je event aftermovie tussen anderhalf en drie minuten te laten duren. Zorg voor een inhoudelijk afwisselende video met een afwisselende montage en een onverwachte wending. Hanteer een verhouding van rond de 70% mensen en 30% sfeer.

Testimonialvideo’s

Bepaalde evenementen, zoals een beurs een open huis of een conferentie zijn ideaal om persoonlijk contact te hebben met je klanten, prospects en doelgroep. Het zijn ook ideale momenten om je klanten aardige dingen over jouw en je bedrijf te laten zeggen! Hier kan je korte en krachtige soundbites van je klanten krijgen. Deze soundbites kan je later bewerken in korte video’s die je eventueel per sector of branche kan inzetten.

Tip: Spreek zo’n twee tot drie weken van tevoren met je klanten af dat je graag een testimonial met ze wil filmen. Zo kunnen ze zich een klein beetje voorbereiden op wat ze kunnen gaan vertellen. 

De presentaties

Als je een evenement organiseert zou je er een gewoonte van moeten maken om altijd de presentaties en speeches vat te leggen. Ongeacht of het een grote keynote met honderden toeschouwers of een kleine presentatie. Je kunt deze footage altijd weer gebruiken voor de promotie van volgende evenementen. Trouwens, als de spreker een medewerker van je eigen organisatie is, is het een uitgelezen kans om je bedrijf te positioneren als koploper in je branche!

Tip: Afhankelijk van je budget kan je ervoor kiezen om de presentaties vast te leggen door een door jouw ingehuurde professional maar je kan er bijvoorbeeld ook voor kiezen om de presentaties vast te leggen met een eenvoudige camera of je smartphone op statief. Het belangrijkste is dat de content goed wordt vastgelegd!

Na het evenement

Zo, dat zit erop! Bloed zweet en tranen gelaten maar een prima moment om jezelf een schouderklopje te geven voor een het klaren van deze grote klus. Maar tegelijkertijd is dit niet het moment om op de bank te ploffen. Nee, je moet nu het momentum pakken en doorpakken!

Je hebt videocontent gebruikt om je evenement te promoten, nu wordt het tijd om je evenement te laten doorleven en de ervaring van je publiek te verlengen. Dat doe je door nieuwe videocontent de wereld in te sturen!

De Aftermovie

Om je publiek warm te houden stuur je ze enige tijd ná je evenement een nieuwsbrief met een samenvatting van de inhoud en met alle hoogtepunten. Stuur echter in deze nieuwsbrief ook een speciaal gemaakte aftermovie mee waarin enkele hoogtepunten en veel sfeerbeelden zijn verwerkt. Deel deze video ook via alle bekende social media kanalen,met natuurlijk in je achterhoofd welke content het beste werkt op welk medium! Daarnaast gebruik je deze Aftermovie weer voor de promotie voor je volgende evenement!

Tip: Geef de producent van je videocontent ten minste 72 uur voor het monteren van de video. Houd er rekening mee dat je één of twee revisies gemaakt kunnen worden. Houd ook rekening met extra kosten voor muzieklicenties!

Leadgeneratie

Nu heb je enkele opties voor wat te doen met alle opgenomen footage en presentaties. Een van de meest bewezen marketingstrategieën is het het verspreiden van relevante content om leads te genereren.  Je kan de presentaites ook in kleine stukken knippen en op social media te  verspreiden als teaser voor de volledige presentaties  Zorg ervoor dat je je content via de juiste kanalen verspreid voor de grootste ROI. Lees er hier meer over! (Engels).

Content-Marketing

Hergebruik je videocontent

Net als iedere andere video kan je ook je evenement video footage inzetten voor vele andere doelen: voor betere SEO score, targeting, doelgroepverbetering en doelgroepvergroting.

Tip: TheDe makkelijkste manier om te beginnen met het hergebruik van je videocontent is het maken van transcripten van je video, ze op te delen in korte clips en ze te categoriseren (taggen) op onderwerp.

Samenvattend

  • Wanneer goed ingezet zijn video’s een marketeer beste vriend voor het creëren van attentiewaarde, het vergroten van je publiek en vergroten van hun betrokkenheid.
  • Gebruik bestaande videocontent voor het creëren van buzz en enthousiasme vooraf.
  • Steal the moment! Je evenement op zichzelf is het ideale moment om content te creëren die je voor talloze doeleinden kunt inzetten.
  • Behoud het momentum door na afloop de betrokkenheid van je publiek te verlengen en te behouden. Dat doe je onder andere door ze te bestoken met de videocontent die je hebt laten maken.

Bron: veed.me