Facebook maakte van iedereen een schrijver en uitgever. Maar aan die tijd komt binnenkort een eind. Volgens wie dan wel? Volgens Facebook zélf!

Facebook voorspelt einde geschreven bericht

Wie weet nog wat Hyves is? Of MySpace? Friendster? Netlog? Dit waren allemaal voorlopers van Facebook: een online plaats waar je je contacten en vrienden had verzameld en online dingen deelde waarop mensen dan weer konden reageren. Het maakte van iedereen een schrijver. Facebook is hét platform geworden voor voor miljoenen mensen om hun gedachten, visies, ervaringen en herinneringen op te schrijven, te publiceren en te delen met de hele wereld. En dat is leuk want de hele wereld kan ook op jouw schrijfsels reageren. Maar nu voorspelt Facebook het einde van het geschreven woord op hun platform.

Nicola Mendelsohn van Facebook Europa, Midden-Oosten en Afrika zei op een conferentie in Londen het volgende:

“Over vijf jaar zal Facebook definitief een mobiele omgeving zijn en hoogstwaarschijnlijk zal alle content bestaan uit video.”

Mark Zuckerberg zei eerder al dat video steeds belangrijker wordt voor Facebook maar Mendelsohn gaat hierin dus nog een stapje verder door te suggereren dat de “statistieken bewezen dat geschreven teksten overbodig raken en binnen afzienbare tijd worden vervangen door spraak en video.”

Meer informatie in kortere tijd

“De beste manier om verhalen te vertellen in onze wereld, waar we al met zoveel informatie worden bestookt, is video”, zegt Mendelsohn, “Het geeft ons meer relevante informatie in een kortere tijd waardoor we in staat zijn gedurende dag meer en betere informatie te verwerken dan met geschreven tekst.”

Na deze uitspraken werd er in de zaal wat ongemakkelijk op de stoelen geschoven, veelal door journalisten die betaald worden om stukjes te schrijven. Voor hen had Mendelsohn echter wel geruststellende woorden: “Geschreven tekst zal niet volledig verdwijnen; je moet namelijk nog scripts en teksten schrijven voor je video!” Volgens Facebook heeft deze verschuiving niets te maken met hun algoritme om video op Facebook voorrang te geven op tekstberichten en verzekerde de aanwezigen dat de verschuiving volledig organisch is en dat de voorspellingen gebaseerd zijn op de gebruikersstatistieken.

360-in-news-feed

“Virtual Reality blijft groeien en 360 graden video zal gemeengoed worden”, zegt Mendelsohn, “We zien jaar-na-jaar het aantal tekstberichten afnemen dus als ik er op zou wedden, dan zou ik zeggen: video, video, video.”

Wat vind jij?

We zijn erg benieuwd naar jouw ervaringen met Facebookberichten. Plaats jij ook steeds minder tekst en steeds meer video op Facebook of loopt het bij jou nog niet zo’n vaart?

 

Bron: Quartz.com