Bij Videofabrique gebruiken we voor onze producties alleen hoogwaardige, professionele cine camera’s en lenzen. We filmen alles in Ultra HD. Of 4K zoals je wilt. Maar, zo zal je zeggen, nog lang niet iedereen heeft een 4K tv of monitor. Laat staan dat er 4K televisie uitzendingen zijn. Klopt!

Hoewel onze apparatuur al lang in staat was om 4K te filmen hebben we er best lang over gedaan om de definitieve overstap van HD naar 4K maken. We hebben lang het uitgangspunt vastgehouden dat het onzinnig is om 4K te filmen wanneer geen enkele klant vraagt om een product in 4K resolutie. De standaard resolutie van je High Defenition televisie is 1920 x 1080 pixels. Als je een filmpje kijkt op Facebook heeft deze een resolutie van 720 x 1280 pixels en, afhankelijk van je verbinding en instelling, bekijk je de meeste Youtube video’s in het ‘HD Ready’ formaat van 1280 x 720p. Tel daar bij op dat we veel meer opslagcapaciteit nodig hebben voor 4K in vergelijking tot HD, maakte het voor ons nog een onlogische stap. Maar mede na de inrichting van onze nieuwe editsuite, zien wij vooral de voordelen van het filmen in deze hoge resolutie.

Sinds enige tijd worden al onze producties dus gefilmd met een resolutie van 3840 x 2160. Dat is dus vier keer zo groot als het beeld van jouw televisiescherm!

Maar waarom doen we dat? Als slechts een handjevol video’s op Youtube en enkele series op Netflix vooralsnog de enige gangbaar beschikbare 4K content is die te vinden is? En om dat in vol ornaat te ervaren moet je dus beschikken over een 4K computermonitor of 4K televisie in je huis hebben staan. En pas sinds dit jaar zal het aantal verkochte 4K televisies groter zijn dan het aantal verkochte HD televisies. Terwijl het naar verwachting nog enkele jaren duurt voordat er daadwerkelijk 4K televisieprogramma’s worden uitgezonden.

Maar waarom dan tóch 4K filmen?

Nog steeds leveren we 99% van onze producties nog “gewoon” in 1920 x 1080 Full HD op, soms zelfs 720p. Dus 4K lijkt een flinke overkill.

Welnu, er zijn een aantal argumenten waarom wij 4K filmen.

Bovenal zorgt het voor mooiere producties voor onze klanten! Dat komt hierdoor: Wanneer we het materiaal hebben verwerkt tot een mooie montage en het materiaal exporteren, dan wordt het bronmateriaal gedownsampled (kleiner gemaakt van 4K naar HD) Maar dat gebeurt dus met het materiaal dat vier keer zoveel pixels, vier keer zoveel beeldinformatie heeft dan gewoon HD video. Dat zorgt voor een veel scherpere beeldkwaliteit veel en veel scherper is dan wanneer je normaal HD filmt.

Een tweede reden is dat we, wanneer we 1920 x 1080p opleveren, we in het bronmateriaal kunnen croppen en scalen. We kunnen het shot inzoomen en verplaatsen binnen het frame. Dat betekent dus dat we van één shot in onze editsuite meerdere uitsnedes kunnen maken. Alsof er een tweede camera is. Kijk maar eens naar het shot uit een interview met van Joop van den Ende hiernaast. Het is exact hetzelfde frame, maar het lijkt alsof ze met twee verschillende camera’s zijn gemaakt.

Ende 4K Ende 4K cropped

Tenslotte geeft het de mogelijkheid om de beelden meer dynamiek te geven. Naast dat we dus kunnen croppen en scalen (inzoomen en verplaatsen), kunnen we het shot ook lateraal laten bewegen, alsof de camera op een slider staat.

 

We zijn vooral ook benieuwd naar hoe jij hier tegenaan kijkt? Wil jij je productie in 4K opgeleverd krijgen, en waarom? Laat je reactie hieronder achter. En vergeet ons vooral niet te liken op Facebook, Twitter en Instagram.